BLOG

2018, het jaar van de nieuwe WordPress Gutenberg editor

2018, het jaar van de nieuwe WordPress Gutenberg editor

Dit jaar gaat de achterkant van WordPress op de schop. De oude vertrouwde teksteditor die sinds jaar en dag in WordPress zit, zal vervangen worden door een nieuwe teksteditor met de naam “Gutenberg”. Maar dit is echter pas de eerste stap. De grootste verandering die Gutenberg met zich mee gaat brengen is de manier waarop zaken binnen WordPress worden gepubliceerd.

Gutenberg is more than an editor. While the editor is the focus right now, the project will ultimately impact the entire publishing experience including customization

Wat gaat er veranderen?

De eerste stap is dus de aanpak van de editor. Het verschil in de editor is vooral dat het rustiger uit gaat zien en stijlen verborgen zijn wanneer je bezig bent met typen. Het verplaatsen van teksten gaat niet meer via kopieren en plakken maar door het verslepen van blokken waardoor teksten niet meer verspringen. Nieuw is ook dat je teksten en blokken zelf kan stijlen waardoor de gebruiker zelf meer kan doen.

De oude vertrouwde editor

De oude vertrouwde editor

De editor van Gutenberg

De nieuwe Gutenberg editor

Het Concept “Blokken”

De grootste verandering bij Gutenberg is het concept blokken. Content is nu niet meer een stuk HTML-tekst met daarin verschillende afbeeldingen, video’s en paragrafen, maar een tekst bestaat uit blokken, tekst elementen met ieder een eigen  opmaak en eigenschappen. Deze blokken kan je vervolgens van boven naar beneden slepen en individueel vullen en stijlen. De blokken kunnen verschillende inhoud hebben zoals: teksten, afbeeldingen, shortcodes, widgets, menu’s of eigen html.

Eén van de grote voordelen van blokken is dat door middel van de Gutenberg Api dadelijk ontwikkelaars via hun plugins en thema’s hun eigen blokken aan jouw editor kunnen toevoegen. In de editor is ook mogelijk om net gemaakte blokken te hergebruiken (reusable blocks)  voor later.

Blokken toevoegen

Om een blok toe te voegen moet je onder het blok of links boven op het plus teken klikken.  Hierdoor kan je een keuze te maken welke inhoud het blok moet krijgen. Wanneer er plugins komen zouden deze in het blokken menu komen waardoor het toevoegen snel en makkelijker te gebruiken.

Blokken stijlen

Een van de belangrijkste doelen van deze editor is dat je kan schijven zonder afleiding van de pagina stijlen. Wanneer je aan de slag gaat met het stijlen kan je met een klik op de knop de stijlen van het blok zien en aanpassen. Het stijlen van de tekst maakt het mogelijk om keuren en lettergroottes aanpassen zonder te typen van code of grote kennis te hebben van WordPress, hierdoor kan iedereen makkelijk de tekst aanpassen naar eigen voorkeur.

Wanneer er stijlen missen bij de blokken kan je met additonal CSS Class extra stijlen toevoegen die je in CSS wel kan aanpassen.

 

 

Hoe begin ik met Gutenberg?

In de huidige versie van WordPress (4.9.4) zit Gutenberg nog niet geïntegreerd. De verwachting is dat dit in WordPress versie 5.0 wel is. Het is echter nog onbekend wanneer 5.0 uitgaat komen. Tot die tijd kun je Gutenberg als plugin installeren en de editor uitproberen. Let wel, de Gutenberg editor is nog volop in ontwikkeling en niet alles werkt zoals het zou moeten. Maar je krijgt een goed beeld hoe jouw (nabije) content toekomst in WordPress eruit gaat zien.

Sinds 2023 is Blue Mammoth onderdeel van Social Elephant

Samen zijn wij een full service agency met:

Veel plezier op onze website 

Je kunt ons bellen op  0307601213


Groetjes,

Nico van der Zaan
Directeur 
Social Elephant