Tijdens het werken aan websites bij Socialelephant heb ik voor het eerst ervaring opgedaan met de pagebuilder Elementor. Het is een andere manier van werken dan die ik gewend was bij het maken van content voor websites. Daarom leek het me leuk om in dit blogartikel mijn ervaringen met Elementor te delen over wat nu de voor- en nadelen zijn van de pagebuilder Elementor.
Wat is een pagebuilder?
In WordPress kun je de inhoud van de pagina’s en blogberichten beheren met de ingebouwde editor van WordPress, Gutenberg. In deze editor kan je nieuwe inhoud gemakkelijk toevoegen en de inhoud van de pagina beheren. Maar met de Gutenberg editor kun je echter niet direct de stijl van de elementen aanpassen en laat niet meteen zien hoe de pagina er daadwerkelijk uit komt te zien. Ook bestaat er geen mogelijkheid om de pagina direct te tonen op mobiel of tablet formaat.
Door het installeren van een pagebuilder plugin kun je meer functionaliteit aan je WordPress editor toevoegen. Op deze manier kun je sneller mooiere pagina’s bouwen omdat je gemakkelijk extra elementen (ook wel widgets genoemd) op je webpagina kunt plaatsen. Ook kan een pagebuilder op de pagina zelf werken. Zo kan je gemakkelijk zien waar je mee bezig bent tijdens het maken van een webpagina en zie je direct hoe de pagina eruit komt te zien.
Er zijn verschillende pagebuilders plugins die je voor WordPress kunt gebruiken zoals bijv. WPBakery, SiteOrigin Page Builder, Divi Builder, Beaver Builder en dus ook Elementor. In deze blog wil ik mij beperken tot Elementor omdat ik hier nu ervaring mee heb.
De pagebuilder Elementor
Voor Elementor bestaat een betaalde en een gratis versie. De gratis versie heeft al een redelijk grote hoeveelheid elementen waarmee je meteen aan de slag kunt. Ook zijn er voor Elementor een grote hoeveelheid (gratis) plugins van derden beschikbaar waarmee je de gratis versie nog meer kunt uitbreiden.
Bij de betaalde versie krijg je bovendien naast een aantal extra elementen ook een een “theme builder”. Met deze theme builder kun je Elementor “templates” koppelen aan de verschillende berichttypes. Op deze manier kun je per type pagina (bijv. homepage, archiefpagina, single pagina of blogkartikel) bepalen hoe deze pagina de content toont.
Elementor is verder één van de grote spelers op het gebied van pagebuilders. Dit betekent dat de software goed wordt onderhouden en dat de plugin regelmatig wordt geupdate met nieuwe features.
Waarom werkt Elementor zo fijn?
Tijdens het werken met Elementor merk ik dat ik snel nieuwe content (zoals tekst of plaatjes) kan toevoegen op een site. Het stijlen van deze content gaat heel gemakkelijk en je kunt ook direct zien hoe het er uit gaat zien. Het werkt erg prettig en vlot maar het blijft soms nodig om de code in te gaan. om styling en functionaliteiten toe te voegen die niet via Elementor gedaan kunnen worden. Mijn ervaring is dat Elementor gemakkelijker werkt dan andere pagebuilders zoals WPBakery omdat het sneller inlaadt en een beter overzicht biedt van de elementen die je aan een pagina kan toevoegen. Vooral de snelle laadtijden voorkomen frustratie tijdens het werk.
Elementor heeft veel features die voor een fijne gebruikservaring zorgen. Zo kan je templates maken van elementen die je al eerder hebt gebouwd en daarmee voorkom je dubbel werk. Het houdt verder revisies bij zodat je eventueel terug kunt gaan naar een oudere versie wanneer je fouten hebt gemaakt. Elementor heeft ook een zoekbalk (de navigator) om snel en gemakkelijk door de site heen te gaan. Verder heeft Elementor een responsive mode zodat je gemakkelijk kunt zien hoe je pagina er op tablet of mobiel eruit ziet. Voor mobiel en tablet kun je in de editor zelf specifieke aanpassingen maken voor de verschillende schermformaten zodat de site op alle devices er goed uit komt te zien.
Wat werkt minder fijn aan Elementor
Elementor heeft natuurlijk ook zijn nadelen: zo is in Elementor niet alle content data op een pagina beheren. Voor bijvoorbeeld SEO- en paginainstellingen zul je nog steeds naar de WordPress backend moeten switchen. Het continu switchen tussen de Elementor frontend en backend instellingen van een pagina is tijdrovend.
Ook stelt Elementor een pagina samen met redelijk veel HTML elementen waardoor het lastig is om een bepaald HTML element te vinden in de source. Hierdoor wordt het lastiger om stijlingsproblemen op te lossen omdat de code op deze manier onoverzichtelijk wordt.
Conclusie
Kan ik het gebruik van Elementor aanraden? Jazeker. Het is makkelijk om in te komen en de gratis versie is niet al te limiterend. Vooral in vergelijking met de gratis versie van concurrerende software. Ook de pro upgrade is aan te raden met een verscheidenheid aan extra features die niet altijd noodzakelijk zijn maar wel erg handig. Daarmee kun je nog veel meer zoals de theme builder waarin je templates kan koppelen aan verschillende posttypes. Wel wil ik zeggen dat de kosten voor betaalde versies van page builders voor een individu vrij prijzig kunnen zijn. Voor partijen die meerdere sites onderhouden is de prijs per site aanzienlijk goedkoper.
Wilt u meer weten over wat de pro versie van Elementor pro te bieden heeft?
Dan kunt u hier verder lezen.