BLOG

Elementor, een handige Page builder voor WordPress

Elementor, een handige Page builder voor WordPress

WordPress heeft voor schrijven van teksten een ingebouwde tekst-editor waarmee je snel teksten en afbeeldingen aan een webpagina kunt toevoegen. Wil je echter meer zaken wijzigen, zoals het toevoegen  van een achtergrondafbeelding, of meerdere tekstkolommen langs elkaar zetten, dan kun je dit alleen nog doen in deze editor doen als je een goede achtergrondkennis van HTML bezit. Om gebruikers die niet zoveel kennis van HTML hebben toch een mooie web-pagina te laten maken zijn er “Page Builders” plugins bedacht. Met deze Page Builders kun je door middel van Drag en Drop functionaliteit snel allerlei elementen aan je web-pagina kunt toevoegen of verschuiven. De Page Builder waar ik het hier over wil hebben is Elementor van Pojo. Elementor is een efficiënte page builder plugin voor WordPress, waarmee je al snel resultaat kunt creëren.

Hoe ziet Elementor eruit?

Elementor Editor

Met Elementor is het mogelijk om snel een webpagina te bouwen, dat komt door het handige drag en drop systeem. De page builder is zeer overzichtelijk, met links de lijst van elementen en rechts de webpagina.

Door simpelweg de onderdelen naar de juiste plekken te slepen heb je al binnen enkele minuten al snel een mooie pagina voor je te staan. Door het live design van Elementor zie je jouw aanpassingen direct zoals ze ook op de site eruit gaan zien. dit is een groot voordeel ten opzichte van andere page builders binnne WordPress.

Elementor widgets

Elementor heeft een grote lijst aan widgets, kleine handige toepassingen, die je kunt gebruiken binnen je content. Voorbeelden van widgets zijn Headers, Tekstvlakken, Afbeeldingen/Videos, Google maps en Foto galerijen. Eén van de voordelen van de Elementor Pro versie is dat je dan ook veel extra widgets erbij krijgt.

Een ander groot voordeel is dat Elementor werkt met de standaard Widget API van WordPress. Hierdoor kunnen WordPress programmeurs makkelijk zelf eigen widgets schrijven en toevoegen aan het Elementor selectie scherm.

Elementor templates en blokken

Elementor Templates

Elementor komt standaard met een groot aantal templates die je kunt gebruiken. Deze templates zijn handig als je snel een mooie site wilt hebben.
Deze templates bestaan uit drie onderdelen: volledige pagina’s, blokken en je eigen gemaakte templates.

De pagina’s zijn al volledig in elkaar gezet, hierin hoef je alleen jouw media en teksten te plaatsen. De blokken zijn delen van de pagina, hierin vind je allerlei handige onderdelen voor je website. Je kan ook je eigen gemaakte pagina’s/blokken opslaan als template, zodat je deze weer op andere plekken kan gebruiken.

Elements vs. Elementor pro

De gratis versie van Elementor komt standaard al met veel elementen waarmee je een simpele website kan maken. Om je website verder te kunnnen uitbreiden kan de pro versie veel dingen aanbieden die handig zijn. Voorbeelden zijn: een login systeem, navigatie menu en formulieren. Wat de verschillen in functionaliteit tussen de 2 versies zijn kun je nalezen op deze vergelijkingspagina bij Elementor.

Conclusie

Voor wie op zoek is naar een goede page builder binnen WordPress maakt met Elementor geen slechte keuze. Elementor is makkelijk in gebruik door zijn live design en bovendien makkelijk uitbreidbaar door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van WordPress.

Tot slot

Uiteraard is er veel te doen over de nieuwe Gutenberg editor die nu door WordPress wordt ontwikkeld. Dit zal consequenties hebben voor alle page builders plugins in WordPress, ook voor Elementor. Getuige dit artikel lijken de makers van Elementor over Gutenberg zich geen zorgen te maken.

Sinds 2023 is Blue Mammoth onderdeel van Social Elephant

Samen zijn wij een full service agency met:

Veel plezier op onze website 

Je kunt ons bellen op  0307601213


Groetjes,

Nico van der Zaan
Directeur 
Social Elephant