BLOG

FacetWP – Complexe filtering zonder hoofdpijn

FacetWP – Complexe filtering zonder hoofdpijn

Wil je binnen jouw WordPress (WooCommerce) website meer dan alleen het standaard filteren door middel van zoektekst, tags en categoriën dan kom je gauw uit bij de één van de vele filterplugins die door de WordPress community wordt onderhouden.  Een bekende filterplugin  is ‘FacetWP’.  Deze plugin filtert de content op basis van “Facet search”, een filtermethode die ook door sites zoals Amazon.com en eBay.com wordt gebruikt. Door middel van ‘Facets’ kunnen gebruikers de content op meerdere facetten filteren zodat ze snel tot het gewenste zoekresultaat komen. Met name voor grote webshops is dit een zeer interessante zoekmethode.

Facets are interactive elements for filtering lists of content.
You’ve seen facets on sites like Amazon and eBay. Use FacetWP to improve eCommerce sites, staff directories, resource libraries, search pages and a whole lot more!”
Matt Gibbs (Facet Creator/Developer)

 

Wat is FacetWP?

FacetWP is een handige plug-in die filteren en sorteren van content makkelijk maakt. FacetWP maakt het eenvoudig en snel een systeem op te zetten om bijvoorbeeld door een complexe lijst van producten te filteren. Filters worden alleen getoond indien deze resultaten hebben, daarnaast wordt ook getoond hoeveel resultaten er zijn per optie. Dit alles wordt op je scherm getoverd zonder de pagina opnieuw te laden of onderbreken.

FacetWP heeft ondersteuning voor alle post-types, taxonomies en ook custom fields (ACF) en werkt ook met WooCommerce. Samen met de ingebouwde ondersteuning voor pagination is het een krachtige aanwinst voor op je website.

FacetWP is een betaalde plugin die veel waar voor zijn geld biedt. filter voorbeeld

Template & Facets – Snel orde op zaken

Facet werkt met Facets en Templates om content in te definiëren en filters aan te maken en toe te passen.

Templates

De content die je wilt filteren definieer je in een zogenaamd ‘Template’. In het template zet je de query, daarnaast biedt FacetWP een versimpelde manier om een query op te bouwen doormiddel van een keuze menu.
Querybuilder

Creeer in een handomdraai een template.

Eenmaal een template aangemaakt kan je beginnen met het creëren van een ‘Facet’.

Facets

Een facet is niks meer dan het type filter dat je wilt gebruiken voor een specifiek template. Uiteraard kan je meerdere facetten aanmaken elk met een andere type sortering of selecteer optie. Zo heb je opties voor onder andere:

  • Keuzevakjes
  • Keuzelijst
  • Radio-buttons
  • Schuifregelaar
  • Zoekbalk
  • Zoeken op data
  • Automatisch aanvullen

Elke type facet heeft aantal additionele opties om het standaard gedrag mee te beïnvloeden.
nieuw facet aanmaken

Voeg simpel een facet toe.

De aangemaakte templates en facetten kan je simpel implementeren doormiddel van shortcodes.

Add-ons – meer van het goede

FacetWP heeft ook een aantal gratis add-ons die een paar interessante functionaliteiten toevoegen. Zo is er Maps add-on die het mogelijk maakt om door locaties te filteren en te tonen op een kaart, per locatie kan ook een bericht meegegeven worden indien hier op gedrukt word.

Daarnaast heb je nog handige add-ons zoals ‘Conditional Logic’ waarmee je nog specifieker kan bepalen wat er gebeurt als je filtert. ‘Load More’ die een laad meer knop toont i.p.v. pagination, een caching add-on voor versnelde resultaten en een filter voor beoordelingen.

Conclusie

Dus heb je voor jouw WordPress website meer nodig dan de standaard filtering, dan is de FacetWP plugin een goede keuze om snel en eenvoudig jouw filtering op orde te krijgen.

Sinds 2023 is Blue Mammoth onderdeel van Social Elephant

Samen zijn wij een full service agency met:

Veel plezier op onze website 

Je kunt ons bellen op  0307601213


Groetjes,

Nico van der Zaan
Directeur 
Social Elephant