BLOG

Hoe bescherm ik mijn WordPress website tegen spam?

Hoe bescherm ik mijn WordPress website tegen spam?

Eén van de grootste ergenissen bij website eigenaren is het ontvangen van spam-reacties op je blogberichten. Met spam-reacties wordt geprobeerd om reclame te maken voor producten die niks met jouw blogbericht te maken hebben. Deze reacties kun je natuurlijk handmatig verwijderen maar voorkomen is beter en kost je minder tijd. Door WordPress echter goed in te stellen zorg je ervoor dat deze spam-reacties tot een minimum wordt beperkt. 1 maatregel is echter vaak niet voldoende. Door verschillende soorten maatregelen te nemen maak je het voor spammers steeds moeilijker. Hoe moeilijker je het voor spammers maakt hoe minder spam-reacties je krijgt.

Stap 1: Beveilig je website.

Door jouw website goed te beveiligen dicht je direct potentiële beveiligingslekken die door spammers kunnen worden misbruikt. Lees je in het blogbericht “Hoe maak ik mijn WordPress website veilig(er)?” hoe je dit kunt instellen voor jouw WordPress website.

Stap 2: Pas je discussie instellingen aan

Onder “instellingen > discussies” vindt je in WordPress hoe reacties op jouw blog worden ingesteld. Wil je ervoor zorgen dat er via deze manier minder rare reacties komen doe dan het volgende:

  • Zet de optie “Sta linkmeldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe artikelen toe” uit.
  • Minimaliseer bij de optie “De reactiemogelijkheid automatisch uitschakelen bij berichten ouder dan … dag(en)” het aantal dagen tot bijv. 4
  • Verlaag het aantal links tot 1 bij de optie “Een reactie in de wachtrij houden als er meer dan .. links vermeld worden (een typisch kenmerk van spam in reacties is een groot aantal links).”
  • Zorg dat een reactie aktijd wordt gecheckt voordat hij op de website komt. Vink daarom onder het kopje “Voor een reactie verschijnt” beide aan.

Wil je gewoon geen reacties tonen op je website, vink dan de optie “Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen” uit.

Stap 3: Voeg een re-captcha aan je formulieren toe.

Door een re-captcha veld aan je reactie formulier toe te voegen voorkom je dat bots automatische spam-reacties via jouw formulieren kunnen plaatsen. Hoe je een re-captcha aan WordPress toevoegd en deze insteld lees je in “ReCAPTCHA installeren binnen WordPress“.

wordpress recaptcha

Stap 4: Installeer anti-spam plugins.

De volgende lijn maatregelen die je kunt nemen is het installeren van anti-spam plugins. Deze plugins zorgen ervoor dat reacties automatisch worden gecontroleerd waardoor de grootste spambulk al direct wordt ontdekt en verwijderd. We lichten hier 2 anti-spam plugins eruit.

Akismet


Akismet zorgt ervoor dat elke reacties in jouw WordPress blog extern wordt gecheckt. Alles wat je hier voor nodig hebt is een account op WordPress.com. Deze dienst is gratis voor non-profite website. Professionele websites betalen € 5,- per maand. Meer informatie over de plugin zie https://wordpress.org/plugins/akismet/

Anti-spam Bee

Anti-spam bee is een gratis plugin die erg hoog wordt aangeschreven. Een groot voordeel is ook dat hij makkelijk te installeren is en werkt zonder externe services. Door reacties slim te filteren op ip-adres en taal worden de meeste spam-reacties weggefilterd. Meer informatie over de plugin kun je vinden op  https://nl.wordpress.org/plugins/antispam-bee/

Conclusie

Spam op je website is niet alleen irritant, het kan ook ervoor zorgen dat je Google ranking erdoor wordt aangetast.  Zorg dus dat je genoeg anti-spam maatregelen insteld zodat je geen hoeft te besteden om al die spam-reacties weer op te ruimen. Tijd die je waarschijnlijk liever aan het schrijven van blog wilt besteden.

Sinds 2023 is Blue Mammoth onderdeel van Social Elephant

Samen zijn wij een full service agency met:

Veel plezier op onze website 

Je kunt ons bellen op  0307601213


Groetjes,

Nico van der Zaan
Directeur 
Social Elephant