BLOG

Hoe caching jouw website sneller maakt

Hoe caching jouw website sneller maakt

Elke website eigenaar hoort wel eens de term caching van zijn techneuten. Dat caching goed is voor de snelheid van de website is wel bekend, maar hoe caching werkt en welke soorten caching er zijn is vaak onduidelijk. En dat is jammer, want door je door caching goed in te zetten wordt je website nog sneller. In dit artikel wil ik uitleggen hoe caching werkt, welke soorten caching er zijn en hoe je kunt checken of je hiermee je website nog sneller kunt maken.

Wat is caching?

Als je een webpagina wilt bekijken wordt er naar de webserver een verzoek gestuurd om de inhoud van deze webpagina naar jouw browser te sturen. De webserver verzameld vervolgens alle afbeeldingen, javascript- en stijlbestanden, haalt data uit de database op en maakt daar op basis van de code van desbetreffende webpagina een html pagina van.  Het resultaat hiervan wordt vervolgens naar je browser gestuurd en deze maakt er vervolgens een mooie webpagina van.

Elk stapje die hierboven is beschreven kost tijd en daarop wachten is niet wat mensen graag willen doen. Nu wil het geval dat veel bestanden telkens dezelfde inhoud teruggeven. Door deze bestanden tijdelijk ergens anders op te slaan kunnen ze sneller worden ingeladen en wordt de pagina sneller getoond. Dit proces heet caching en een tijdelijk bestand heet dan een cache-bestand.

Welke soorten cache zijn er?

Bestanden kun je op verschillende plaatsen cachen:

  • In je eigen webbrowser, ook wel browsercache genoemd.
  • Op de server, dit wordt servercache genoemd.
  • Op een extern systeem, dit wordt reverse proxy cache genoemd.

 

Caching in je browser

Elke moderne browser maakt tegenwoordig gebruik van tijdelijke bestanden. Wanneer een pagina opnieuw wordt bekeken controleert de browser eerst of het desbetreffende bestand nog op de computer staat en recent genoeg is. Zo ja, dan gebruikt de browser de lokale bestandsversie en andere stuurt de browser een verzoek naar de server om dit bestand opnieuw te versturen. Dit scheelt een onnodig internetverkeer en zorgt ervoor dat de pagina sneller wordt ingeladen. Via de Windows toetscombinatie <CTRL> <F5> of <Command> <R> voor apple gebruikers kun je de browsercache van een pagina in zijn geheel vernieuwen.

Caching op de server

Op de server waar de webpagina zich bevindt kan ook caching plaatsvinden. Zonder caching zal een pagina bij elk browserverzoek de database moeten aanspreken wat veel tijd en resources kost. Door het resultaat in tijdelijke bestanden op de server op te slaan en deze te gebruiken in plaats van de database aan te roepen een paginaverzoek sneller afgehandeld. In WordPress kun je het cachen op de server  instellen en beheren via zogenaamde caching plugins. Voorbeelden van deze caching plugins zijn WP Super Cache, WP Rocket of W3 Total Cache.

Externe bronnen van caching

Om een webpagina nog sneller te tonen kan er ook gebruik worden gemaakt van een extern caching syteem dat tussen de browser en de server in staat. Dit systeem, ook wel een reverse proxy server genoemd, ondersteunt de webserver door standaard paginaverzoeken zelfstandig af te handelen alsof het de webserver zelf is. De webserver heeft zo meer resources beschikbaar om moeilijke verzoeken af te handelen. Op deze manier kan een webserver sneller en meer verzoeken verwerken. Een voorbeeld van een reverse proxy server is Varnish Cache welke door jouw hostingprovider kan worden ingesteld. Heeft jouw hostingprovider geen reverse proxy server, dan zijn er ook externe diensten die dit als service voor je kunnen regelen. Een voorbeeld van een reverse proxy service is bijv. Cloudflare.

Caching Checklist

Om ervoor te zorgen dat je WordPress website maximaal gebruik maakt van caching hieronder nog een kleine checklist om te kijken of er nog mogelijkheden zijn om je website te verbeteren.

  1. Heb je een caching plugin geïnstalleerd in WordPress?  Indien nee, probeer verschillende plugins uit en kijk welke plugin voor jouw het makkelijkste en de beste prestaties opleverd.
  2. In je caching plugin zorg ervoor dat de browser caching aanstaat zodat bezoekers gebruik kunnen maken van browsercaching.
  3. Maakt jouw website gebruik van een reverse proxy server/service? Vraag aan je hostingprovider naar de mogelijkheden of kijk of je dit via een externe dienst kan regelen.
  4. Test de cache configuratie met een performance tool zoals bijv. Pingdom. Door de configuratie van de plugin en de Reverse Proxy Server aan te passen kun je met een performance tool nagaan of jouw configuratie goed staat ingesteld of dat er nog verbeteringen mogelijk zijn.

 

Sinds 2023 is Blue Mammoth onderdeel van Social Elephant

Samen zijn wij een full service agency met:

Veel plezier op onze website 

Je kunt ons bellen op  0307601213


Groetjes,

Nico van der Zaan
Directeur 
Social Elephant