Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Afbeeldingen maken jouw artikel visueel actractiever voor de lezer zodat het beter wordt gelezen. Wie echter snel een afbeelding van het internet plukt en gebruikt voor zijn website loopt echter een groot risico. Want afbeeldingen op het internet worden namelijk automatisch beschermd door het auteursrecht. Als je zonder toestemming van de eigenaar een afbeelding plaatst bij je artikel, loop je het risico een hoge boete te krijgen voor schending van het auteursrecht. De boete voor het schenden van het auteursrecht is vaak honderden euro’s voor 1 afbeelding. Onnodig om dit risico te nemen, want er geen genoeg oplossingen om dit te voorkomen.
Oplossing 1: Toestemming krijgen van de eigenaar
Wil je een afbeelding gebruiken, dan dien je toestemming te krijgen van de eigenaar. Maar hoe achterhaal je de eigenaar op het internet? Als de naam van de eigenaar niet bij de afbeelding staat is het op het internet onbegonnen werk om te achterhalen wie nou de eigenaar van afbeelding is. Er wordt namelijk nergens centraal bijgehouden wie de eigenaar is van de afbeelding. Lukt het wel om de eigenaar te achterhalen en de eigenaar verleent toestemming, zet dan dit altijd in de bronvermelding. Lukt dit niet, dan is het aan te raden om de afbeelding niet te gebruiken en te zoeken naar een alternatieve oplossing.
Oplossing 2: Betalen voor afbeeldingen
Er zijn op het internet vele websites te vinden waar je op abonnementsbasis of per afbeelding kunt betalen om de rechten van afbeelding af te kopen. Voorbeelden hiervan zijn shutterstock of adobe stock. Op deze website kun je zoeken naar de gewenste afbeeldingen. Wil je ze gebruiken, dan maak je een account aan en kun je vervolgens downloaden en bewerken. Deze websites regelen vervolgens de betalingen met de eigenaren van de afbeeldingen. De kwaliteit van de afbeeldingen is goed en de keuze groot. Bovendien krijg je als je een account aanmaakt vaak ook nog maandelijks gratis afbeeldingen.
Oplossing 3: Gratis afbeeldingen via de Creative Commons licentie
Vaak is het echter zo dat de eigenaren helemaal geen vergoeding willen voor hun afbeeldingen en voorstander zijn van vrij gebruik en verspreiding van afbeeldingen. De afbeeldingen kunnen dan verspreidt worden op basis van de Creative Commons licentie. Met deze licentie kan een eigenaar duidelijk aangeven op welke manier een afbeelding mag worden gekopieerd en worden verspreid op het internet. Binnen de Creative Commons licentie zijn er vervolgens verschillende soorten licentie-mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld de afbeelding voor alleen non-commerciële doeleinden vrijgeven of in zijn geheel (de zogenaamde CC0 licentie).
Net als bij de betaalde oplossing zijn er websites die afbeeldingen op basis van de Creative Commons licentie verspreiden. Voorbeelden hiervan zijn pixabay.com en pexels.com. Op deze websites kun op afbeeldingen zoeken en zien op basis van welke licentie deze afbeelding wordt verspreidt. Voldoe je aan de licentie, dan kun je gratis de afbeelding op je website gebruiken.
WordPress plugins
Heb je WordPress website dan is het ook handig om deze zoekplugins in jouw website te installeren. Je kunt dan direct vanuit de media-library zoeken naar afbeeldingen die voldoen aan de Creative Commons licentie. Voorbeelden zijn https://wordpress.org/plugins/wp-pexels-free-stock-photos/ en https://wordpress.org/plugins/pixabay-images/.
Oplossing 4: Zelf afbeeldingen maken.
Als laatste oplossing kun je natuurlijk ook zelf een afbeelding maken. Met de huidige techniek van de mobiele telefoons en fotografie is het maken van een eigen goede afbeelding een eitje. Dit kost waarschijnlijk is meer werk, maar het voordeel is dat de afbeelding wel uniek wordt. Dus maak een foto of screenshot van het gewenste object en maak daarvan vervolgens een goede afbeelding van. De auteursrechten heb je automatisch dan zelf. Let er wel op dat deze afbeelding niet het portretrecht schendt.
Conclusie
Je kunt dus je artikel voorzien van mooie afbeeldingen en toch voldoen aan het auteursrecht. Aan jouw de keuze welke oplossing het best bij jouw artikel past.