BLOG

Optimaliseer jouw website met Pingdom website speed test

Optimaliseer jouw website met Pingdom website speed test

Wanneer iemand jouw website bezoekt wil je natuurlijk dat deze snel inlaadt. Een snelle website betekent namelijk minder gefrustreerde bezoekers en een hogere ranking in de zoekmachines. Maar hoe kun je de snelheid van jouw website nu het beste testen? Belangrijk bij het testen van de website prestaties is te weten wanneer een bezoeker resultaat te zien krijgt en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van eventuele vertragingen.

De voordelen van Pingdom’s website speed test

Op het internet zijn er verschillende online tools te vinden die je daarbij kunnen helpen. Door een url in te voeren (bijv. de homepage) halen deze tools van de pagina op vanuit een door jouw te bepalen locatie. Pingdom’s website speed test (https://tools.pingdom.com/) is  zo’n tool. De voordelen van Pingdom zijn:

  • Simpele interface
  • Geeft snel resultaat
  • Heeft een handige samenvatting
  • De resultaten zijn voor iedereen gemakkelijk te intepreteren
  • Gratis

In dit artikel gaan we dieper in de tool hoe je de data kunt interpreteren en je resultaten kunt verbeteren.

Hoe gebruik ik de tool?


Met de gratis versie van Pingdom heb je de keuze om jouw website vanaf 4 locaties te testen:

  • Melbourne, Australia
  • New York City, New York, USA
  • San Jose, California, USA
  • Stockholm, Sweden

Heb jij een website gericht op Europees gebied, dan is het verstandig om je webpagina vanuit Zweden te testen. Vanuit de gekozen locatie wordt dan de webpagina van de ingevulde URL opgehaald, geanalyseerd en de resultaten hiervan getoond onder het formulier.

De resultaten


Allereerst wordt de samenvatting getoond.  Belangrijk hierbij zijn de getallen bij “loadtime” en de “page size”. Is je loadtime onder rond of lager dan de 1 seconde en is je page size rond de 1mb dan zit je goed. Zijn deze getallen hoger dan moet je kijken wat de oorzaken hiervan kunnen zijn. Deze vindt je verder in de pagina.

Performance insights

Hieronder staan de resultaten op verschillende gebieden die de websitepretaties kunnen beïnvloeden. Bij een A doe je het prima op dit gebied, een F is het slechtste en bij die gebieden kun je het beste de website verbeteren.

File requests

Een webpagina bestaat uit vele onderdelen zoals javascript bestanden, afbeeldingen, css bestanden en HTML bestanden. Onder het kopje file requests staat de resultaten van deze verschillende onderdelen. Je kunt hier zien hoe groot een bestand is en hoe snel hij door Pingdom is opgehaald. En dit is handig want met deze gegevens kun je namelijk snel zien waar de bottlenecks op jouw pagina zijn.

 

De webpagina is te langzaam. Wat nu?

Laadt je website langer dan 1 seconde dan kun je als eerste kijken of je via de aanbevelingen bij “performance insights” je website kunt versnellen. Oorzaken hierbij zijn vaak dat er geen gebruik of onjuist gebruik van caching wordt gemaakt of dat er een langzame webserver wordt gebruikt. Het installeren van een goede caching plugin bij WordPress kan dit probleem vaak snel verminderen.

Daarnaast kan je bij “File Requests” de bestanden ordenen op laadtijd. Zo krijg je de grootste vertragers meteen in beeld. Vaak zijn dit externe javascript bestanden of extreem grote bestanden de oorzaak zijn van deze vertraging. Door deze bestanden te verwijderen of anders in te laden krijg je snel een performance boost.

De webpagina is te groot. Wat nu?

Is jouw webpagina groter dan 1 mb? Meestal ligt dit aan de afbeeldingen die je op jouw website hebt staan. Onder “file requests” kan je dan zien welke bestanden te groot zijn. Deze kun je proberen te verkleinen (Voor tips hierbij zie het artikel Waarom is mijn WordPress website traag? ). Zijn Javascript- of CSS bestanden de oorzaak dan kan je deze bestanden proberen te verkleinen door middel van het minifyen van de bestanden. Een caching plugin zoals WP-Rocket kan dit automatisch voor je regelen.

 Conclusie

De Pingdom website speed test is een handige website/tool om je eigen website snel te testen op snelheid en performance en zo de gebruikerservaring van jouw bezoekers te verbeteren. Meer weten over hoe jij je website kunt verbeteren, lees onze blog of vraag een website analyse bij Socialelephant aan.

 

Sinds 2023 is Blue Mammoth onderdeel van Social Elephant

Samen zijn wij een full service agency met:

Veel plezier op onze website 

Je kunt ons bellen op  0307601213


Groetjes,

Nico van der Zaan
Directeur 
Social Elephant