Een traag ladende website leidt tot minder conversie en frustatie doordat veel bezoekers niet het geduld om te wachten tot de website volledig is ingeladen. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat je website optimaal presteert. Bij een WordPress website kunnen er verschillende oorzaken zijn waarom een website traag laadt. Hieronder vind je de 3 belangrijkste redenen voor een slechte performance en hoe je deze problemen snel kunt aanpakken.
1. Het inladen van te grote afbeeldingen
Reden nummer 1 waarom het aantal mb’s van een pagina schrikbarend hoog is, zijn te grote afbeeldingen. Hoe meer mb’s er naar de gebruiker wordt verstuurd hoe langzamer de site wordt. De meest gemaakte fouten bij afbeeldingen zijn:
- Afbeeldingen worden in termen van het aantal pixels niet verkleind voordat deze in de media library terecht komen. Dit is vrij gemakkelijk op te lossen door de plugin “imsanity” te installeren die ervoor zorgt dat afbeeldingen automatisch worden verkleind wanneer zij het maximale aantal pixels overschrijden.
- Afbeeldingen worden in het verkeerde afbeeldingsformaat geuploadt. Wanneer een afbeelding geen transparantie nodig heeft is het .jpg formaat aan te raden. Door bijv. een .png afbeelding in een .jpg formaat op te slaan, kan dit soms leiden tot een besparing van 80% in bestandsgrootte.
- De afbeelding wordt in een verkeerd afbeeldingsformaat getoond, ook wel schaling genoemd. WordPress maakt standaard een aantal afbeeldingsformaten (thumb, medium, large) aan zodat je op een pagina de afbeelding in minder mb’s kunt tonen. Desondanks worden op veel websites toch nog de fullsize afbeeldingen in een gecropped formaat getoond waardoor de pagina onnodig groot wordt.
- Afbeeldingen worden niet geoptimaliseerd voordat ze in de media library worden geuploadt. Door middel van een handige optimalisatie tooltjes zoals bijv. kraken.io of plugins zoals WP smush kan je heel makkelijk je afbeeldingen optimaliseren en onnodige mb’s besparen.
2. Slechte hosting en slechte website configuratie
Een andere oorzaak van een trage website zit hem vaak in de technische kant van een website; De hosting en de configuratie van de website op de webserver zelf.
Bij de beslissing welke hostingprovider de hosting van jouw website gaat verzorgen wordt vaak alleen maar naar de prijs gekeken. Zaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw website sneller maken worden niet meegenomen in deze beslissing. Een snelle server, hardware caching faciliteiten, mogelijkheden tot CDN integratie of de laatste PHP/MYSQL versie kunnen jouw WordPress website dramatisch versnellen. Zorg dus dat deze zaken meetellen bij het kiezen van de juiste hostingprovider.
Een andere technische kant die vaak over het hoofd wordt gezien is de technische configuratie van WordPress op de webserver zelf. Binnen WordPress zijn er vele website instellingen mogelijk die ervoor zorgen jouw website sneller wordt. Denk hierbij aan minificatie van bestanden, lazyloading van afbeeldingen en video’s en caching van pagina’s. Door een caching plugin te installeren (zoals bijv. WP-Rocket ) kan jouw website al seconden sneller laden.
3. Teveel plugins
De kracht van WordPress is dat je snel extra functionaliteit kunt toevoegen aan je website door middel van plugins. Elke plugin heeft de mogelijkheid om op elke pagina zijn benodigde javascript- en css- bestanden in te laden. Dit is dan ook echter het grote gevaar. Al deze extra bestanden moet een bezoeker ook inladen (ook als deze niet wordt gebruikt!!) waardoor de website onnodig wordt vertraagd. Kijk daarom altijd kritsch naar welke functionaliteit je binnen WordPress echt nodig hebt en probeer te voorkomen dat deze functionaliteit ook wordt ingeladen op pagina’s waar het niet wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door een LiveChat functionaliteit alleen maar op de checkout- of op de contactpagina in te laden.
Hoe weet ik of mijn website langzaam is?
Nu is natuurlijk de grote vraag of jouw website ook traag is. De algemene stelregel is dat een goede webpagina rond de 1 seconde resultaat toont en rond de 1 magebyte aan totale bestandsgrootte inlaadt. Om te testen of jouw website aan deze stelregel voldoet zijn er vele online tools beschikbaar die je snel en eenvoudig daarmee kunnen helpen. Een tool die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld pingdom.
Tot slot
Dit artikel is het eerste artikel in een reeks om uit te leggen hoe je jouw WordPress website kunt verbeteren. De komende tijd gaan we dieper in op de zaken die we hier in het kort hebben behandeld.