WordPress is Open Source
WordPress wordt verspreid volgense de GNU Public licentie. Dit betekent dat je de software mag gebruiken en aanpassen naar eigen wens. Dus geen beperkingen en alle vrijheid om je creativiteit los te laten op het CMS systeem. Als website eigenaar heb je hierdoor dan ook altijd beschikking tot de sourcecode van jouw website en ben je niet gebonden aan een leverancier.

Plugins en Thema's
WordPress is heel flexibel. De core van WordPress bevat de basisfunctionaliteit van het CMS maar deze core is heel gemakkelijk uit te breiden met “plugins”, code met extra stukjes functionaliteit. Via plugins kun je snel, gemakkelijk en goedkoop de juiste functionaliteit aan je WordPress website toevoegen. Op WordPress.org kun je kiezen uit meer dan 50.000 plugins om je website van extra functionaliteit te voorzien.
Naast plugins heb je voor WordPress zijn er ook meer dan duizenden “thema’s” beschikbaar waarmee je de stijl en layout van jouw website kunt vormgeven naar jouw wensen.
Doordat plugins en thema’s zo makkelijk te installeren zijn en ze door developers makkelijk kunnen worden geupdate heeft mede bijgedragen waarom WordPress zo groot is geworden.

WordPress heeft een hele grote community
WordPress is groot geworden doordat er wereldwijd tal van mensen vrijwillig helpen met het schrijven van code, vertalen van plugins en het organiseren van WordPress events. Jaarlijks worden er ook door deze WordPress enthousiastelingen vele WordPress conferenties (WordCamps) en WordPress bijeenkomsten (meetups) georganiseerd. Deze groep mensen noemt men de WordPress community en dit is één van de redenen waardoor WordPress nog steeds doorgroeit.